حدیث 35198

35198- 10-[1] وَ بِأسانیدِهِ إلَی کِتابِ ظَریفٍ عَنْ أمیرِالْمُؤْمِنینَ ع قالَ: وَ قَضَی أنَّهُ لا قَوَدَ لِرَجُلٍ أصابَهُ والِدُهُ فی أمْرٍ یعیبُ عَلَیْهِ فیهِ فَأصابَهُ عَیبٌ مِنْ قَطْعٍ وَ غَیرِهِ وَ یکونُ لَهُ الدّیَةُ وَ لا یقادُ.
وَ رَواهُ الصَّدوقُ وَ الشَّیْخُ کَما یَأْتی[2].
——————————
[1]– التهذیب 10- 308- 1148.
[2]– تاتی أسانیده فی الحدیث 4 من الباب 2 من أبواب دیات الأعضاء.

طریق این حدیث به معصوم علیه‌السلام معتبر درجه یک است.
شیخ الطائفه این حدیث را به چند طریق در التهذیب و الإستبصار روایت کرده است.
1. از سهل بن زیاد از حسن بن ظریف بن ناصح از پدرش از عبدالله بن ایوب از ابوعمرو، عبدالله بن سعید المتطبب که این طریق حداقل به واسطه ضعف جدی سهل بن زیاد معتبر نیست.
2.از محمد بن حسن بن ولید از احمد بن ادریس القمی از محمد بن حسان الرازی از اسماعیل بن جعفر الکندی از ظریف بن ناصح از عبدالله بن ایوب از ابوعمرو، عبدالله بن سعید المتطبب که این طرق حداقل به واسطه مجهول بودن اسماعیل بن جعفر معتبر نیست.
3. از احمد بن محمد بن عیسی الاشعری از عباس بن معروف از حسن بن علی بن فضال از ظریف بن ناصح از عبدالله بن ایوب از ابوعمرو بن سعید المتطبب که همه از ثقات درجه یک هستند، مگر عبدالله بن ایوب که ثقه درجه دو است.
4. از علی بن ابراهیم القمی از پدرش از حسن بن علی بن فضال از ظریف بن ناصح از عبدالله بن ایوب از ابوعمرو، عبدالله بن سعید المتطبب که در این طریق هم بجز عبدالله بن ایوب که از ثقات درجه دو است، سایرین از ثقات درجه یک است.
5. از علی بن ابراهیم القمی از پدرش از حسن بن علی بن فضال که این طریق معتبر درجه یک است.
6. از علی بن ابراهیم القمی از محمد بن عیسی بن عبید الیقطینی از یونس بن عبدالرحمن که همه از ثقات درجه یک هستند، مگر ابن عبید الیقطینی که از ثقات مشروطی است که البته مشکلی در این‌جا ایجاد نمی‌کند و این طریق هم معتبر درجه یک است.
از محمد بن حسن بن ولید از محمد بن حسن الصفار از احمد بن محمد بن عیسی از حسن بن علی بن فضال از ظریف بن ناصح از عبدالله بن ایوب از ابوعمرو، عبدالله بن سعید المتطبب که همه از ثقات درجه یک هستند، مگر عبدالله بن ایوب که از ثقات درجه دو است.

در این حدیث، علاوه بر قصاص نفس، سایر قصاص‌ها هم از والد برداشته شده است. آن‌چه مربوط به قصاص نفس است که مطابق احادیث قبلی است و آن‌چه مربوط به قصاص عضو است، خواهیم دید که به روایات دیگری هم تأیید می‌شود و بحثش بماند برای جای خودش.

فهرست مطالب

باز کردن همه | بستن همه