حدیث 4291
(4291، 4281، 4290، 4285 و 4288) التهذیب (ج 4، ح 346 و ج 4، ح 345)، الکافی (ح 1428، 1439 و 1448) و الفقیه (ح 1645): وَ عَنْهُ عَنِ ابْنِ أبیعُمَیْرٍ عَنْ حَمّادٍ عَنِ الْحَلَبیِّ قالَ: «سَألْتُ أباعَبْدِاللهِ علیهالسلام عَنِ الْعَنْبَرِ وَ غَوْصِ اللُّؤْلُؤِ. فَقالَ: «عَلَیْهِ الْخُمُسُ.»» قالَ: «وَ سَألْتُهُ عَنِ الْکَنْزِ کَمْ فیهِ؟ قالَ: «الْخُمُسُ» وَ عَنِ الْمَعادِنِ کَمْ فیها؟ قالَ: «الْخُمُسُ» وَ عَنِ الرَّصاصِ وَ الصُّفْرِ وَ الْحَدیدِ وَ ما کانَ بِالْمَعادِنِ کَمْ فیها؟ قالَ: «یُؤْخَذُ مِنْها کَما یُؤْخَذُ مِنْ مَعادِنِ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ.»»
طریق این حدیث به معصوم علیهالسلام معتبر درجه یک است.
با توجه به احادیث قبلی، ضمیر «ه» در «عنه»، به علی بن مهزیار بر میگردد، لذا شیخالطائفه این حدیث را به طریق خود در التهذیب و الإستبصار به علی بن مهزیار الاهوازی که معتبر درجه یک است، از ابن ابیعمیر از حماد بن عثمان از عبیدالله الحلبی روایت کرده است که همه از ثقات درجه یک هستند.
ایشان شبیه این حدیث را به طریق خود از علی بن مهزیار الاهوازی از فضاله بن ایوب و ابن ابیعمیر به باقی سند نیز روایت کرده است.
ثقةالاسلام الکلینی نیز بخشی از این حدیث را از علی بن ابراهیم القمی از پدرش از ابن ابیعمیر به باقی سند روایت کرده است.
ایشان بخشی از این حدیث را از هم علی بن ابراهیم القمی از پدرش از ابن ابیعمیر از جمیل بن دراج از محمد بن مسلم روایت کرده است که اینها هم از ثقات درجه یک هستند.
شیخ صدوق نیز شبیه این حدیث را به طریق خود در الفقیه به عبیدالله بن علی الحلبی که معتبر درجه یک است، روایت کرده است.
* * *
علامه مجلسی: حسن (طرق الکافی). صحیح (طرق التهذیب).
* * *
مجلسی اول: فی الصحیح و رواه الکلینی فی الحسن کالصحیح و الشیخ فی الصحیح.
(عبدالله بن علی) الحلبی روایت کرد: «از ابوعبدالله (امام صادق) علیهالسلام درباره عنبر و مروارید غواصی سؤال کردم. پس فرمودند: «خمس بر آن است.»» (راوی) گفت: «و از ایشان درباره گنج سؤال کردم که چه قدر در آن است؟ فرمودند: «یکپنجم» و از معادن (سؤال کردم که) معادن چه قدر در آن است؟ فرمودند: «یکپنجم» و از سرب و مس و آن و آنچه به معادن است (سؤال کردم که) چقدر در آن است؟ فرمودند: «گرفته میشود از آن همانگونه که گرفته میشود از معادن طلا و نقره.»»