حدیث 2678
(2678، 2670، 2671 و 2673) معانی الأخبار (ص 201) و الکافی (ح 2892، 2893): حَدَّثَنا مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ بْنِ أحْمَدَ بْنِ الْوَلیدِ رضیاللهعنه قالَ حَدَّثَنا الْحُسَیْنُ بْنُ الْحَسَنِ بْنِ أبانٍ عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ سَعیدٍ عَنِ النَّضْرِ بْنِ سُوَیْدٍ وَ فَضالَةَ بْنِ أیّوبَ جَمیعاً عَنْ موسَی بْنِ بَکْرٍ عَنْ زُرارَةَ عَنْ أبیجَعْفَرٍ علیهالسلام قالَ: «سَألْتُهُ عَنْ قَوْلِ اللهِ عَزَّ وَ جَلَ: «إلّا الْمُسْتَضْعَفینَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ وَ الْوِلْدانِ». فَقالَ: «هُوَ الَّذی لا یَسْتَطیعُ الْکُفْرَ، فَیَکْفُرَ وَ لا یَهْتَدی سَبیلَ الْإیمانِ، فَیُؤْمِنَ وَ الصِّبْیانُ وَ مَنْ کانَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ عَلَی مِثْلِ عُقولِ الصِّبْیانِ، مَرْفوعٌ عَنْهُمُ الْقَلَمُ.»»
طریق این حدیث به معصوم علیهالسلام معتبر درجه یک است.
شیخ صدوق این حدیث را از محمد بن حسن بن احمد بن ولید از حسین بن حسن بن ابان از حسین بن سعید الاهوازی و فضاله بن ایوب از موسی بن بکر از زراره بن اعین روایت کرده است که همه از ثقات درجه یک هستند.
ثقةالاسلام الکلینی نیز شبیه این حدیث را از علی بن ابراهیم القمی از محمد بن عیسی بن عبید از یونس بن عبدالرحمن از بعض اصحابش از زراره روایت کرده است که بعض اصحابه، ابتداء مجهول هستند، اما به واسطه یونس بن عبدالرحمن، توثیق درجه دو میشوند.
ایشان یک بار هم از علی بن ابراهیم القمی از پدرش از ابن ابیعمیر از جمیل بن دراج از زراره روایت کرده است که همه از ثقات درجه یک هستند.
* * *
علامه مجلسی: مرسل(طریق اول الکافی). حسن کالصحیح (طریق دوم الکافی).
زرارة (بن اعین) از ابوجعفر (امام باقر) علیهالسلام روایت کرد: «از ایشان درباره کلام الله عز و جل: «إلا المستضعفین من الرجال و النساء و الولدان» سؤال کردم. پس فرمودند: «او کسی است که توان کفر ندارد تا کافر شود و راه ایمان را نیابد تا ایمان آورد و کودکان و از مردان و زنان آن کس که به مانند عقلهای کودکان باشند، قلم از آنکه برداشته است.»»