حدیث 757
757- 4-[1] وَ بِإسْنادِهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أحْمَدَ بْنِ یحْیی عَنْ أحْمَدَ بْنِ الْحَسَنِ عَنْ عَمْرِو بْنِ سَعیدٍ عَنْ مُصَدِّقِ بْنِ صَدَقَةَ عَنْ عَمّارٍ السّاباطی عَنْ أبیعَبْدِاللهِ ع قالَ: الرَّجُلُ یقْرِضُ مِنْ شَعْرِهِ بِأسْنانِهِ أ یمْسَحُهُ بِالْماءِ قَبْلَ أنْ یصَلّی قالَ لا بَأْسَ إنَّما ذَلِکَ فی الْحَدیدِ.
وَ رَواهُ الْکُلَینی عَنْ أحْمَدَ بْنِ إدْریسَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یحْیی عَنْ أحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ مِثْلَهُ[2]
أقولُ: ذَکَرَ الشَّیخُ أنَّ الْمَسْحَ الْمَذْکورَ فی الْحَدیدِ مَحْمولٌ عَلَی الِاسْتِحْبابِ وَ هُوَ حَسَنٌ.
——————————
[1]– التهذیب 1- 345- 1011، و الاستبصار 1- 96- 310.
[2]– الکافی 3- 38- 17.
طریق این حدیث به معصوم علیهالسلام معتبر درجه یک است.
شیخ الطائفه این حدیث را به طریق خود در التهذیب و الإستبصار به محمد بن احمد بن یحیی بن عمران که معتبر درجه یک است، از احمد بن حسن بن علی بن فضال از عمرو بن سعید المدائنی از مصدق بن صدقه از عمار بن موسی الساباطی روایت کرده است که همه از ثقات درجه یک هستند.
ثقةالاسلام الکلینی هم شبیه این حدیث را از احمد بن ادریس از محمد بن یحیی العطار از احمد بن محمد بن عیسی الاشعری روایت کرده است که همه از ثقات درجه یک هستند.
* * *
علامه مجلسی: موثق (مر). موثق (مل).
این حدیث نکته اضافهای نسبت به قبلیها دارد.
سؤال شده است که فردی، موهایش را به دندان میکند، آیا قبل از نماز، به آب مسح کند؟ امام هم میفرماایند که خیر، این مربوط به آهن است.
نکته اول که همان نکات قبلی است که بعد از چیدن مو، مسح کردن به آب لازم نیست. اما قسمت دوم، در مورد حدید یا همان ابزار آهنی است که گویی امام علیهالسلام میفرمایند که مسح به آب مربوط به آن است.
همه میدانیم که ابزار آهنی، اگر روکش نشده باشد، خیلی زود آلوده میشود و ظاهرا این دستور هم از همین باب است. ما در مباحثه طهارت سگ، بحث مفصلی درباره نجاست آهن با دوستان داشتیم و نکاتی خوبی آنجا بیان شد که مهمترینش همین است که آهن، خصوصا در گذشته که روکش نمیشده، آلوده میشده و به همین جهت از ابزار آهنی و از جمله انگشتر و زیورآلات آهنی منع شده است و البته همه اینها از باب توصیههای بهداشتی بوده و نَه حرمت شرعی، لذا اینجا هم مسح به آب، در صورت استفاده از ابزار آهنی، از باب استحباب به جهت نظافت است.
در روایت بعد هم اشارهای به نجاست آهن داریم که به آن خواهیم رسید.